Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Kar

Előadások

Dr. Simon Károly:
A káosz matematikája

10:30-11:00
Helyszín: K275

Az élet minden területén előfordulnak kaotikus rendszerek, legismertebb közöttük az időjárás. Ezek természetüknél fogva olyan rendszerek, amiknek állapota hosszú távon előre nem jelezhető. Ennek oka, hogy a kezdeti paraméterekben (például mérési hibákból adódó) akármilyen kicsi eltérés rövid idő alatt teljesen más viselkedést produkál. Népszerű megfogalmazása ennek a pillangó effektus. Az előadásban egy a középiskolások számára közel álló példán szemléltetem ezt a jelenséget és bemutatok egy matematikai eszközt, amellyel a kaotikus rendszerek természetét tanulmányozzuk.


Kép forrása: Wikipédia

Dr. Wettl Ferenc:
A titok matematikája

11:00-11:30
Helyszín: K275

Van-e tökéletes biztonság? És ha van, mi annak az ára? És ha azt már nem tudjuk megfizetni, hogyan növelhető a biztonság? A válasz egyszerű, a bizonytalanság növelésével. De hogyan? Ezekről a kérdésekről fog szólni az előadás.

Dr. Mihály György:
Nobel-díjas ötletek fizikai alkalmazásokban

10:30-11:00
Helyszín: díszterem

Hogyan lehet egy kristályra jellemző szimmetriát megváltoztatni, milyen kapcsolat van a szimmetria és az anyag fizikai tulajdonságai között? Hogyan készíthető a korszerű nanotechnológiai eszközeivel analóg memória? Miért ígéretes anyag a grafén a kvantum-számítógépek megvalósításához? Az előadás napjaink néhány izgalmas kutatási kérdését a Fizikai Intézet laboratóriumaiban folyó kísérletek bemutatásán keresztül vizsgálja, és egyúttal ismerteti a hallgatók számára megnyíló lehetőségeket is.


Matematikai érdekességek a kerengőn

12:00-14:30
Helyszín: K épület, 1. emeleti galéria

Barkácsoljunk geometriát!

Elő az ollót vágjunk és ragasszunk! Modellek születhetnek az ügyes kezek alatt. Vajon milyen metrikát rejt az elkészült műalkotás?

Buffon-féle tű probléma

Egy nagy papírra párhuzamos egyeneseket rajzolunk, majd egy tűt (vagy inkább pálcikát vagy gyufaszálat) ejtünk rá. Érdekes, hogy annak az esélye, hogy a tű metszi valamelyik egyenest, a pi (=3,14...) számmal áll kapcsolatban. Erről kísérletekkel is és számolással is meg fogunk győződni.

Digitális napóra

Biztosan láttál már napórát. Hasonló egy hagyományos, analóg órához: van számlapja, és a kismutatót egy pálca árnyéka helyettesíti. A digitális napóra a napórához hasonlóan nem használ se elektromosságot, se más energiaforrást, csak a nap árnyékát, ugyanakkor digitális. Hogy ez hogyan lehetséges? És hogyan kötődik a matematikához? Ha szeretnél többet megtudni róla, gyere el, és nézd meg!

Galton-deszka

Golyókat gurítunk egy ütközőkkel tarkított pályán úgy, hogy a golyók minden ütközőnél véletlenszerűn mennek jobbra vagy balra. Látni fogjuk, hogy a deszka alján a sok golyó közelítőleg a Gauss-görbét rajzolja ki!

Interaktív Mathematica

Interatív Mathematica alkalmazások a matematika különböző területeiről: algebra, geometria, gráfok, számelmélet, függvénytan, felsőbb matematika. Néhány további alkalmazás a kémia, fizika és egyéb természettudományos területekről.

Minimál a matematikában

Gyermekkorunk egyik kedvenc játéka volt a szappanbuborék fújás, akkor örültünk, ha minél nagyobb felszínű formákat (legtöbbször csak gömbszerű képződményeket) sikerült előállítanunk. Most azt tudhatjuk meg, hogyan gondolkozik a természet, milyen felületek alakulnak ki különböző drótkereteken.

Negyedik dimenzió - új világszám!

A Platon-féle testek (ilyen például a mindenki által jól ismert kocka) mintájára a négy dimenziós térben is definiálhatunk szabályos testeket. Míg három dimenzióban 5, négy dimenzióban 6 szabályos test létezik. Ezek forgatására, láthatóság és megvilágítás szerinti bemutatására első ízben kerül sor a BME Természettudományi Karának 2012. évi nyílt napján.

Rend és rendezetlenség

Néhány olyan egyszerű, kézzelfogható matematikai érdekességet mutatunk be valódi kísérletekkel illetve számítógépes szimulációval illusztrálva, melyekben a rend és rendezetlenség furcsa együttélése jelenik meg.

Bemutatjuk a Roger Penrose által fölfedezett kváziperiodikus parkettázást. E mintázatnak az az érdekessége, hogy nem periodikus, annak ellenére, hogy azonos motívumok ismétlődnek benne. A látogatók maguk is játszhatnak a parketták kirakásával.

Bemutatunk kaotikus mechanikai rendszereket, melyek annak ellenére, hogy mozgásukat determinisztikus törvények irányítják, véletlenszerűen viselkednek. A jelenség oka a kezdeti feltételekre érzékeny dinamikában rejlik.

Hasonló érzékenység az oka a Mandelbrot-halmaz végtelenül érdekes struktúrájának is. Számítógép segítségével látványos utazást teszünk a halmaz belsejében.

Tapintani lehet a matekot - avagy játékos beszélgetés a matematika kézzelfogható eszközeiről

A matematika tanulása során nem csak a látásnak és hallásnak, hanem a tapintásnak is fontos szerepe van. A tapintási ingerek rendkívül gyorsan jutnak a tudatba és a tudatalattiba, és az ujjak finom mozgatása is felserkentett agyműködést igényel. Ezen információ sürgés-forgás farvizén a matematikai ismeretek is gyorsabban fejleszthetők, a megértett új módszerek maradandóbban rögzíthetők. Három területen adunk példát:
1. Megmutatjuk, hogy a szokványos A4-es papírlap hajtogatásaival milyen sokrétű mérési (geometriai és aritmetikai) ismeretek nyerhetők.
2. Alkalmasan szerkesztett vonalakon egyszerű egyenes vonalzó segítségével egy sor optimalizálási feladat elvégezhető. Kinyerhető például a nulla összegű mátrixjátékok optimális stratégiája. A méltatlanul mellőzött LOGARLÉC rehabilitációját is megkíséreljük.
3. A NIM játék kapcsán felvillantjuk a számrendszerek elméletének, az algoritmizálásnak, az alakfelismerési, tapintási, képzeleti elmetevékenységnek, a produkálási vágynak, a játékszenvedélynek és a humorérzéknek a szoros összmunkáját.